Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Vali oma riik Eesti Eesti
Tasuta tarne kõikidele üle 45 €
Tarneaeg 3 kuni 5 tööpäeva
Turvaline makse 3D Secure'iga

Parim aeg lapsele hambapesuga alustamiseks

Piimahambad on laste suus umbes 7–12 aastat ning seejärel vahetuvad need jäävhammaste vastu. Sel ajal on oluline piimahammaste eest võimalikult hästi hoolitseda ja veenduda, et need vahetuvad loomulikul teel jäävhammaste vastu.

min read
Mar 2022
https://curaprox.ee/et/blog/post/Parim-aeg-lapsele-hambapesuga-alustamiseks
min read
Mar 2022
https://curaprox.ee/et/blog/post/Parim-aeg-lapsele-hambapesuga-alustamiseks

Sellest artiklist leiad vastused järgmistele küsimustele…

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • Mis vanuses peaksid lapsed hakkama hambaid harjama?
  • Kuidas mõjutab piimahammaste tervis jäävhammaste seisukorda?
  • Kuidas hoolitseda lapse suuhügieeni eest erinevates vanuseetappides?

Piimahambad

Mis vanuses peaksid lapsed hakkama hambaid harjama?

Piimahambad on laste suus umbes 7–12 aastat ning seejärel vahetuvad need jäävhammaste vastu. Sel ajal on oluline piimahammaste eest võimalikult hästi hoolitseda ja veenduda, et need vahetuvad loomulikul teel jäävhammaste vastu. Kui Sinu laps peaks piimahamba kaotama hambaaukude või vigastuste tõttu, on üsna suur tõenäosus, et selle asemele kasvav jäävhammas võib oma algselt kohalt nihkuda ja puseriti kasvada. Lisaks sellele võib piimahambal olev kaarjes levida ka selle all olevale jäävhambale – need probleemid tähendavad, et tulevikus vajavad hambad ortodontilist ravi.



Imikuna

imikute hambaid peaks hakkama harjama alates hetkest, kui need hakkavad lapse suhu lõikuma. Kasuta hammaste ja igemete puhastamiseks pehmet niisket lappi või Curaproxi imikutele mõeldud hambaharja, mis on loodud spetsiaalselt kõige esimeste hammaste puhastamiseks.

2,5–3-aastasena

selles vanuses peaksid laskma lapsel proovida iseseisvalt hambaid puhastada. Lapsevanemana peaksid neile näitama ja õpetama õiget harjamistehnikat ja veenduma, et lapsel kujuneb välja õige harjamisrutiin. Selles eluetapis on oluline neile toeks olla ja suunata neid õigele teele. Ära unusta “järelpuhastust” – peale seda, kui laps on proovinud oma hambaid iseseisvalt harjata, käi nende hambad ka ise harjaga üle, veendumaks, et need on korralikult puhtaks saanud. Aja jooksul õpivad lapsed oma hambaid järjest tõhusamalt ja põhjalikumalt puhastama, kuid selles etapis on vanemana oluline anda neile hammaste puhastamisel nii-öelda viimane lihv.

7–9-aastasena

selles vanuseetapis võib laps olla juba piisavalt teadlik, et järgida oma suuhügieenirutiini iseseisvalt, kuid enamikel juhtudel vajavad nad sellega endiselt täiskasvanu abi. Vanema poolt juhendatav ja kontrollitav hambapesu on soovitatav kuni teismeeani. Näiteks võiksid regulaarselt kontrollida, kuidas laps oma hambaid peseb, ning teda jätkuvalt julgustada ja innustada oma suuhügieeni eest hoolitsemisel. Samuti on oluline neile jätkuvalt heaks eeskujuks olla. Lapsel on oluline näha, et ka tema teised pereliikmed harjavad kaks korda päevas oma hambaid ja nii iga päev.

9–12-aastasena

laps teab selles vanuses, kuidas oma hambaid korralikult harjata, kuid on sageli hajevil ja ei suuda olla alati motiveeritud seda rutiini järgima. Seetõttu on soovitatav võimalikult tihti kontrollida, kui hästi nad oma suuhügieenirutiinist kinni peavad ja kas nende hambapesu on olnud piisavalt tõhus. Lisaks on kasulik lapsega regulaarselt rääkida ning neile selgitada, mis võib juhtuda, kui nad oma suuhügieeni unarusse jätavad. Selles vanuses suudavad lapsed aru saada suuhügieeni olulisusest ning nendega on võimalik sellel teemal arutada ja neid motiveerida oma tervise eest hoolitsema.

Väikesed suud ja käekesed

Kuidas valida õiget harja?

Lapse hambaharja valides pea meeles, et see peaks olema lihtsasti kasutatav ja samas ka funktsionaalne. Spetsiaalsed laste hambaharjad on loodud spetsiaalselt väikeste suude ja käte anatoomilisi vajadusi arvesse võttes. Tänu väiksematele harjapeadele on neid lastel ohutu kasutada ning pehmed ja tihedad harjased on õrnad laste igemete ja hambaemaili vastu. Lisaks on lastel väiksemat hambaharja lihtsam käes hoida ja sellega suus ringi manööverdada.

Leia lapsele meelepärane hambapasta

Laste hambapasta peaks olema õrn ja samas ka tõhus. Ja samuti võiks see olla ka lõbus, et muuta laste hambapesu pisut põnevamaks. Erinevate vanusegruppide vajadusi arvestades on loodud erineva fluoriiditasemega hambapastad. Laste hambapastad on saadaval mitmes erinevas lastele meelepärases maitses ning need sisaldavad vaid hoolikalt valitud koostisosi, mis aitavad kaasa tervete piimahammaste ja esimeste jäävhammaste arengule.

Soovitatav fluoriiditase laste hambapastas:



1
alates esimestest hammastest kuni 2. eluaastani
500 ppm



2
2–6 aasta vanuselt
1,000(+) ppm



3
üle 6-aasta vanuselt
1,450 ppm

Mida laste hambapasta sisaldab? 

Kõik Curaproxi hambapastad sisaldavad ainult parimaid koostisosi ning neisse ei ole lisatud SLS-i, triklosaani ega mikroplasti. Curaproxi laste hambapasta sisaldab kasulikke koostisosi, mis on suurepäraste puhastamisomadustega, tugevdavad laste hambaemaili ja toetavad sülje loomulikku kaitsevõimet. Laste hambapasta koostisest leiad järgmised koostisosad:



Ensüümid

... mis toetavad lapse sülje kaitsevõimet, et see suudaks kaitsta lapse hambaemaili.



Ksülitool

... millel on õrn antibakteriaalne toime ja mis annab hambapastale naturaalselt magusa maitse.



Naturaalsed maitse

... ja lõhnaained – magus maasikas, mahlane arbuus või leebe münt– lase oma lapsel endale meelepärane maitse valida.



Fluoriid on oluline element hambaemaili remineraliseerimisel ja hammaste tugevdamisel. Täiesti ilma fluoriidita hambapastat vajad ainult siis, kui lapse individuaalsest seisundist lähtuvalt hambaarst seda konkreetselt soovitab.

Kokkuvõte

Oluline on hoolitseda lapse hammaste eest juba praktiliselt sünnist saati, et nende piimahambad ja nende asemele kasvavad jäävhambad oleksid võimalikult heas seisukorras. Soovitatav on aidata oma last ja juhendada neid hammaste puhastamisel kuni teismeeani. Lastega on kasulik regulaarselt suuhügieeni teemal rääkida ning selgitada neile, mis võib juhtuda, kui oma hammaste eest hoolitsemine unarusse jätta. Samuti jälgi, et lapsel oleks hammaste puhastamiseks olemas korralikud hooldusvahendid ja ta kasutab õigeid tehnikaid.

https://curaprox.ee/et/blog/post/Parim-aeg-lapsele-hambapesuga-alustamiseks