Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Vali oma riik Eesti Eesti
Tasuta tarne kõikidele üle 45 €
Tarneaeg 3 kuni 5 tööpäeva
Turvaline makse 3D Secure'iga

Kuidas saada lapsed hambaid pesema

Me kõik soovime oma lapsele õpetada, kuidas hammaste eest korralikult hoolitseda, kuid mõnikord võib see olla suureks väljakutseks, sest laps ei näita selle vastu üles mitte mingisugust huvi. Ära heida meelt! See võib küll natuke rohkem aega nõua, kuid ühel hetkel tasub see ennast ära! Uurime lähemalt erinevaid võimalusi, kuidas äratada lapses huvi oma hammaste harjamise vastu.

min read
Mar 2022
https://curaprox.ee/et/blog/post/Kuidas-saada-lapsed-hambaid-pesema
min read
Mar 2022
https://curaprox.ee/et/blog/post/Kuidas-saada-lapsed-hambaid-pesema

Sellest artiklist õpid...

  • erinevaid viise, kuidas motiveerida oma last hambaid harjama
  • fakte laste hammaste kohta
  • millal on õige aeg last kontrollida

Mida teha?

Minu laps keeldub oma hambaid pesemast. 

Me kõik soovime oma lapsele õpetada, kuidas hammaste eest korralikult hoolitseda, kuid mõnikord võib see olla suureks väljakutseks, sest laps ei näita selle vastu üles mitte mingisugust huvi. Ära heida meelt! See võib küll natuke rohkem aega nõua, kuid ühel hetkel tasub see ennast ära! Uurime lähemalt erinevaid võimalusi, kuidas äratada lapses huvi oma hammaste harjamise vastu:

Nauditav ja regulaarne rutiin

Laps peaks oma hambaid harjama kaks korda päevas - hommikul ja enne magamaminekut. Selleks, et laps seda toimingut vahele ei jätaks, peaks see igapäevane rituaal olema lapsele nauditav ja meeldiv. Loo vannitoas neile mõnus õhkkond, kasutades lapse lemmikmuusikat ja mängige koos lõbusaid mänge.

Lapsevanemana pead olema oma lastele heaks eeskujuks ja ka ise kaks korda päevas oma hambaid pesema. Unusta vabandused! Pole vahet kui kiire Sul on või kui väsinud Sa oled - ära jäta kunagi oma hambapesu vahele!

Lase lapsel ise otsustada

Uuringutest on selgunud, et lapsed saavad oma sooritustega paremini hakkama, kui neil on võimalik ise rohkem otsustada. Näiteks, kui lapsel on võimalik ise oma hambahari välja valida, siis on suurem tõenäosus, et ta hakkab seda ka regulaarselt kasutama, võrreldes olukorraga, kus ta peab kasutama harja, mille on keegi teine talle valinud. Sama kehtib ka hambapasta kohta. Võimaldades lapsel ise otsuseid langetada, annad neile võimsa stiimuli tervisliku suuhooldusrutiini järgimiseks. Seega järgmine kord, kui valid kaupluses või e-poes lapse suuhooldustooteid, küsi oma lapselt, millist värvi hambaharja ta eelistab või millise maitsega hambapastat ta endale sooviks. 

Ole lapsele eeskujuks

Kui lapsevanemad peavad kinni tervislikust hambapesurutiinist, on üsna suur tõenäosus, et ka laps järgib nende eeskuju. Enamike täiskasvanute jaoks on igasugune vastumeelne harjamine saanud alguse lapsepõlvest, kui vanemad sundisid neid oma hambaid harjama ebameeldivate ja karmide ainetega ning ei järginud ise kunagi oma reegleid. Ära anna oma lastele seda traditsiooni edasi. Selle asemel loo lapsele harjates armastav, hooliv ja julgustav keskkond, sest just selle abil on võimalik oluliselt parandada nende suuhügieeniharjumusi täiskasvanueas.

Nüüd tead, mida teha

Kas on veel midagi, mida on vanematel oluline teada?

Kui harjad koos oma lapsega hambaid, siis on hea mõte panna muusika mängima ja üheskoos lõbusalt aega veeta. See loob meeldivaid mälestusi ning julgustab last tihedamini oma hambaid harjama. Ära motiveeri oma lapsi hambaid harjama maiustuste ega muude materiaalsete preemiatega. Näita lihtsalt üles rohkem tähelepanu ja armastust. Ole hambaid harjates koos oma lapsega. Vasta kannatlikult kõikidele lapse küsimustele, mis tal võivad tekkida seoses hammaste harjamise või hammaste tervisega.

Ole range, kui laps keeldub hambaid harjamast. Laps peab mõistma, et selline käitumine ei ole nende peres vastuvõetav. Hambapesu ei ole valikute küsimus, see on elementaarne toiming meie tervise, heaolu ja hügieeni säilitamiseks.

Lastel võib olla keeruline luua oma tegevuse ja nende pikaajaliste tagajärgede vahel loogilisi seoseis, mistõttu peaksid vanemana neile õpetama, kui oluline on igapäevaselt oma hammaste eest hoolitseda.

Kokkuvõte

Enamike täiskasvanute jaoks on igasugune vastumeelne harjamine saanud alguse lapsepõlvest. Oluline on luua hambapesu ümber positiivseid kogemusi, et lapsed jätkaksid samu harjumusi ka hilisemas elus. Piimahammaste unarusse jätmine võib avaldada tõsist kahju ka nende asemele kasvavatele jäävhammastele.

https://curaprox.ee/et/blog/post/Kuidas-saada-lapsed-hambaid-pesema